Sagan om Åstugan

Det var en gång ett ungt par från Eskilstuna som flyttat till hjärtat av den stora staden. Mitt i smeten, vid stadens stora torg för att vara exakt.
De levde, jobbade, skrattade och grät tillsammans med vänner, släkt och turister. De upplevde mycket och lärde sig massor.
En sak de hade gemensamt var drömmen om att en vacker dag driva ett eget café. Planerna var många och fantasin flödade medan livet gick sin gång.

De skaffade sig olika färdigheter och kunskaper genom åren. Mannen var en hejare på data och IT men hade bytt kurs och jobbade numera som möbeldesigner och möbelsnickare.
Kvinnan jobbade som artist och sångerska men även som kallskänka på ett stort hotell samtidigt som de bägge knäckte extra på Eventbolag, som bartenders, servis, cafébiträde mm. Hela tiden med drömmen om ett café inom sig.

Efter en tid i innerstadens puls började de, som så många andra, känna att det var dags att dra sig ut från storstadens stress. När man måste ta en kölapp för att gå ner och köpa mjölk på Hemköp, så vet man att lugnet inte finns där man bor för tillfället.

Parets största gemensamma intresse var att resa och då de rest jorden runt, bott utomlands flertalet gånger och rest till allehanda konstiga platser i världen så hade de kommit fram till att ingen plats kunde jämföras med det fantastiska Sverige.
Av någon oförklarlig anledning så fastnade detta entusiastiska par för den vackra staden Nyköping. Detta utan någon annan anknytning till staden än att mannens bror var bosatt där.
Jakten började så smått och flertalet objekt besöktes men tiden var inte mogen. Det dröjde ännu en utlandsvistelse och några studie- och arbetsår till innan drömstället plötsligt en dag dök upp.
Det var höst, och närmade sig juletid, när kvinnan i hushållet gjorde ett av sina dagliga besök på Hemnet.
Till sin förvåning kände hon genast igen bilderna på Café Åstugan i Svärta. Ett välkänt sörmlänskt smultronställe som många nyköpingsbor känt till och uppskattat långt innan dem, och det var till salu.
En mil utanför Nyköping, ut på landsbygden, låg detta supermysiga lilla café i all sin prakt intill en å. Det var på något vis nära men ändå långt borta. Paret hade, bara sommaren innan, suttit där tillsammans med mannens bror och familj på en liten brygga och fikat.
Där hade de unisont uttryckt att ”om man ska ha ett café så är det så här det ska vara!”. Där fanns möjlighet att fika och drömma sig bort en stund, hitta lugnet i själen eller bara strosa omkring och känna sig nöjd.

Hur detta kunde vara till salu visste de inte, men vad de instinktivt kände var att detta hus och café nu kallade på dem.
Det fanns bara ett litet, litet problem. Eller, problemet ifråga anses av vissa vara stort, skitigt och illaluktande. Problemet kallades vildsvin.
Rykten gick om två stora, fula bestar som sommaren innan försökt attakera broderns son när denne helt oskyldigt kom farandes på sin moped. Nu höll de sig gömda runt Åstugan och ville möjligeh ha detta paradis för sig själva?
Fler vildsvin hade setts springande på ängen på andra sidan ån och även upp på vägen. Kanske var det bara en sägen? Kanske var det ett hot?
Paret visste inte annat än att fråga dem som bott i området om råd, och efter mycket om och men bestämdes att det nog gick att hitta en lösning på detta problem. Vad lösningen sen blev det förtäljer inte historien.
Sagt och gjort, efter några besök, och några undersökning, så konstaterande paret att känslan var helt rätt (och att inga vildsvin heller skådats). Därefter skrev paret till slut på det kontrakt som skulle komma att ändra deras liv.
Nu skulle de driva sitt drömcafé på en plats som redan satt sig i hjärtat hos dem och som de gärna ville dela med sig av till så många som möjligt – Åstugan Kafét nån annanstans var ett faktum.

Sagan har nu berättats i fem säsonger och sommaren 2016 fortsätter den. Nya förutsättningar och tillskott kommer göra att de som besökt Åstugan för väldigt länge sedan kommer att känna igen sig än mer.
För att värna om miljön härute, och verkligen ta vara på det gamla och fina, så är cafédelen numera åter i det gamla huset (med det vackra fönstret på övervåningen). Där kommer vi även  att ha utställningar samt möjligheter att köpa lokala hantverk såsom silversmycken, träinredning, akvarellkonst mm. Menyn och antalet sittplatser har anpassats än mer utefter våra personliga förutsättningar och ambitioner vilket vi hoppas ska passa alla glada gäster.

Vi har sett fram emot att föra sagan vidare, och hoppats att våra kära gäster
uppskattat de förfinande renoveringarna samt omarbetningen av menyn som gjorts under vintern 2016.

Dock är det med stor sorg i våra hjärtan som vi inser att sagan nått sitt slut. Detta på grund av att det är näst intill omöjligt att driva en sommarverksamhet i branschen (och överleva ekonomiskt) om man inte själv vill betala för att andra ska ha möjlighet att fika. Vi har älskat att driva detta paradis men det går tyvärr inte på bara ren vilja.
Åstugan finns kvar i mångas hjärtan och vi är oändligt glada och tacksamma för denna fantastiska tid och för det härliga året 2016 som avslutade sagan med bravur! Hatten av och stort tack till alla kära gäster!